Schaffelaarbos levert bijdrage aan circulaire landbouw

Verspilling van schouw- en breukeieren is niet meer nodig. Schaffelaarbos droogt eieren van pakstations en broederijen uit zowel de leg- als de vleespluimveesector tot hoogwaardige grondstoffen voor de toepassing in petfood, visteelt en jongdiervoeding. De Barneveldse producten dragen wereldwijd bij aan een duurzame eiwitvoorziening.

Jaarlijks vinden miljarden eieren hun weg naar Schaffelaarbos in Barneveld; een fabriek waar de eieren worden gedroogd tot hoogwaardige voedingsstoffen en innovatieve en gezonde producten. „We werken hier volop mee aan de circulaire landbouw; wij kennen geen afval. We halen bijproducten op bij broederijen en pakstations in Europa en verwerken die tot hoogwaardige producten voor toepassing in de diervoeding. Kringlooplandbouw houdt in dat we agrarische biomassa en de daarin opgeslagen voedingsstoffen vasthouden in het voedselsysteem. Wij helpen door dit professioneel te ondersteunen”, zegt managing director Mathieu Woltring. Aan de Industrieweg valt het grote ei voor de fabriek op zodat direct duidelijk wordt wat hier de corebusiness is. In 2018 nam investeringsmaatschappij Intersaction samen met Woltring het familiebedrijf, dat ruim dertig jaar bestond, over.

 

Eiwit uit vloeibaar bijproduct

De corebusiness is hoogwaardige eiwitten uit vloeibare bijproducten halen. „Van oorsprong zijn wij begonnen met het drogen van eieren. Goede dierlijke eiwitten met een lage carbon footprint. Vrij nieuw is het drogen van gistcelwanden die ontstaan bij de productie van aroma’s. Die drogen we in en leveren we aan bijvoorbeeld de diervoederindustrie. We zijn continu op zoek naar stromen hoogwaardige nutriënten.” Na de HAS begon Woltring als bedrijfsadviseur en werkte zowel in de food- als in de feedindustrie. „Hier komt alles samen; snelle beslislijnen, eindverantwoording, ondernemen, bekendheid met klanten en leveranciers”, vertelt de 41-jarige Woltring enthousiast. Hij is sinds augustus 2018 bij Schaffelaarbos actief. „Met dit werk kan ik ook goed uitleggen en verantwoorden wat ik doe; we zijn hier duurzaam bezig en zorgen voor het reduceren van het verspillen van hoogwaardige eiwitten. Dat voelt goed.”

 

Waardevolle reststromen

Schaffelaarbos verwerkt voornamelijk categorie 3 eieren: schouw-, breuk- en vuile eieren die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Met de komst van nieuwe technische innovaties zoals bijvoorbeeld het seksen in het ei waar partijen als In Ovo en Selectegg veel tijd, geld en energie in steken, ontstaan nieuwe stromen die uitermate geschikt zijn als ingrediënt voor diervoeding. Zijn die haaneieren categorie 3? Met de huidige visie van het ministerie van LNV heeft Woltring er alle vertrouwen in dat dit een waardevolle reststroom gaat worden die zij op termijn kunnen verwerken. De leverancier van de bijproducten is verantwoordelijk voor de categorieaanduiding. „Het is belangrijk om de categorieaanduiding snel duidelijk te hebben om de innovaties niet af te remmen. Onze rol in de keten is ontzorgen. Wij hebben de technologische oplossingen en zijn flexibel. Het aanbod bij een broederij of pakstation varieert. Wij regelen de afvoer en nemen hun bijproducten af. Dan gaan waardevolle nutriënten niet als afval verloren, afval waar ook nog eens voor betaald moet worden. Natuurlijk moet dat efficiënt gebeuren met de juiste materialen, afhaalfrequentie en transportkosten”, aldus Woltring. De aanvoer van eieren is dit jaar fors gegroeid, mede door Maarten Bennenbroek die in april 2019 het team is komen versterken als inkoper van de eieren. Hij heeft jarenlang in de opfoken vermeerderingssector gewerkt en is nu verantwoordelijk voor de aanvoer van eieren vanaf broederijen en pakstations; zowel uit de leg- als vleespluimveesector in Europa. Schouweieren ophalen bij de broederijen gaat op twee manieren.

 

Roestvrijstalen tanks

Bij de eerste manier leveren ze roestvrijstalen tanks van 1.000 liter. Daarin verzamelt de broederij de schouweieren inclusief schaal. Woltring: „Wij leveren een totaaloplossing en halen de tanks op bij de broederij.” Bij de tweede manier worden schaal en vloeistof gescheiden en gaat het vloeibare product in een koeltank. „De tank met leidingwerk en pers is geschikt voor grotere broederijen en broederijen op grotere afstand vanaf Barneveld. Het draait uiteindelijk om efficiëntie.” Het transport is in eigen beheer; de chauffeurs kennen de bedrijven, de producten en de fabriek. Zij doen de eerste productcheck en zijn het uithangbord van het bedrijf. De biosecurity is met eigen transport beter geregeld. Volgens Woltring levert transport in eigen beheer onder de streep meer op: klanten en leveranciers waarderen het om onder andere via de chauffeurs op de hoogte te blijven. Daarnaast krijg je via de chauffeurs feedback. „Onze chauffeurs zijn belangrijk in het team. Als een groep mensen echt als een uniforme groep functioneert, zitten er een heleboel voordelen aan werken in teamverband. Teams zijn innovatiever, creatiever, nemen beter doordachte besluiten, zijn beter in complexe situaties en werken sneller dan een individu.” In totaal werken bij Schaffelaarbos ongeveer dertig mensen. Broederijen leveren ook de zogenaamde kanteieren, kleine broedeieren die niet geschikt zijn om in te leggen, en dubbeldooiers. „Dit zijn geen categorie 3 eieren maar een eierstroom waar de broederij niets mee kan. Wij verwerken die tot foodproducten”, aldus Woltring. Schaffelaarbos heeft twee fabrieken. eindproduct BRC-waardig. In de rechter fabriek wordt de schaal van het ei gesepareerd van de vloeibare massa eigeel en eiwit. De vloeibare massa wordt vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd om de beste kwaliteit te krijgen. Dit is een snel proces met temperaturen boven de 200 graden Celsius: binnen tientallen seconden is de vloeibare massa gedroogd. Het eindproduct is GMP+ en Secure- Feed-waardig waardoor het gebruikt kan worden in de mengvoerindustrie; alle ziektekiemen zijn afgedood. Dit wordt ook regelmatig geaudit. „De fabriek voor de diervoerproductie is tien jaar oud en werkt met moderne technieken zoals warmteterugwinning met warmtepompen. We hebben ambities om de fabriek verder te verduurzamen en zijn de droogtechniek aan het optimaliseren om minder beroep op gas te hoeven doen. Met bijvoorbeeld een elektrische indamper is nog veel winst te behalen.”

 

Regionale grondstof

Schaffelaarbos levert eiproducten: food-, feed- en eischaalproducten. De foodeierstroom wordt gescheiden naar houderijsysteem: kooi, scharrel, bio en KAT. De eipoeders uit de foodfabriek worden afgezet aan de voedingsindustrie en gebruikt in diverse producten. Het combineert alle voordelen van ei voor de consument met extra gebruiksgemak voor de producent. Eipoeders zijn licht van gewicht, lang houdbaar en veilig. De feedproducten worden gebruikt in diervoeders voor jonge dieren, petfood en visteelt. Woltring: „De petfoodindustrie wordt bepaald door emotie en beleving van de consument. Ei heeft een goed imago, is een smakelijk product en de vermelding ‘natuurlijk heel ei’ doet het goed op de verpakking. Daar zien wij nog groeikansen. Als supplement in diervoeding dragen de eiproducten bij aan de diergezondheid. Het aandeel immunoglobulinen is hoog; dat stimuleert de immuunrespons van het dier. De verteerbaarheid is hoog en het is een goede bron van natuurlijke antioxidanten en zeer geschikt voor jonge dieren. De fabriek pelleteert of kruimelt de producten. ” De schalen worden verwerkt tot het product met de merknaam Steggcal. De gedroogde en gemalen eierschalen hebben volgens Woltring een 40 procent betere calciumverteerbaarheid dan alternatieve calciumproducten en hebben een zeer laag ijzergehalte: „De veevoerindustrie gebruikt vaak kalksteentjes uit groeves uit het buitenland als kalkbron. Steggcal is een goede vervanger uit eigen land en bevat bovendien nog 5 tot 6 procent eiwit van het eivlies met ook gunstige nutritionele eigenschappen. Goed voor de kringlooplandbouw.”

 

Eiwitvraag stijgt

Als duurzaam en lekker product wint het ei aan populariteit. Wereldwijd stijgt de eiwitvraag. Een ei bestaat voor 75 procent uit water. Het is niet efficiënt om daar mee rond te gaan rijden. Vloeistof is beperkt houdbaar en eipoeder een paar jaar. Schaffelaarbos zet de producten internationaal af; Barneveld kennen ze in heel de wereld. „Wij verwaarden restproducten tot hoogwaardige eiwitten. Het is goed dat pluimveehouders weten dat wij er zijn. Uiteindelijk zijn onze activiteiten positief voor de hele Nederlandse pluimveesector”, besluit Woltring.

Bron Pluimveeweb december 2019

Bekijk het complete artikel.


Overzicht